CABRA BLANCA DE RASQUERA
         
         
   
 ORIGEN I HISTÒRIA

L’origen i la història d’aquesta agrupació racial és confús, ja que no existeix document escrit que reveli i avali la presència d’aquests animals en aquests paratges, amb anterioritat a la primera meitat del s.XX. Únicament a les Ordenacions Municipals de la Vila de Rasquera (Ribera d’Ebre) de l’any 1573 es fa referència a la població cabruna d’aquests indrets, sense especificar cap apunt morfològic. No obstant, la tradició oral dels seus habitants confirma la presència d’aquests animals, clapats de negre (virats) sobre fons blanc o totalment blanc-cremosos, des de principis de segle XX. Per la seva morfologia i semblança amb les cabres Blanques Celtibèriques de Castelló, Guadalajara i Albacete, la inclouríem en el grup dels descendents del tronc de la Capra prisca.

La dècada dels 50 representà la seva època de màxim esplendor, ja que el cens sobrepassava els 30.000 exemplars en les comarques tarragonines on s’ubica. Diversos factors, principalment socials i de tipus econòmic, han set els màxims responsables de la tendència regressiva d’aquesta població, i de l’espècie en general, sobretot en les darreres dècades. Actualment el seu nombre no sobrepassa els 5.000 exemplars, encara que en aquestes comarques de les Terres de l’Ebre, la Cabra Blanca –tal com és coneguda per aquests indrets- continua representant més del 30% del seu cens cabrum.

Tant en els seus orígens com en la seva expansió aquesta raça ha ocupat sempre les cinc comarques més meridionals de Catalunya, conegudes amb el nom genèric de Terres de l’Ebre, en concret: Ribera d’Ebre, Baix Camp, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià, havent-se extingit d’aquesta última i amb una molt desigual distribució en les quatre restants. La tendència regressiva de la raça l’està relocalitzant –de forma accelerada en els darrers anys- cap a les zones més muntanyoses d’aquestes comarques, principalment les Serralades de Cardó i Tivissa (Ribera d’Ebre) amb el 40% del cens, i la Serralada Prelitoral del Baix Camp, també amb un 40%, possiblement els seus llocs d’origen ancestral. Únicament resten 12 explotacions de Cabra Blanca, destacant els municipis de Tivissa amb 3 i de Rasquera també amb 3, a la comarca de Ribera d’Ebre, y amb 2 explotacions el municipi de Vandellós, a la comarca del Baix Camp.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: desembre 2004